Μη μένεις αμέτοχος – Μάθε πως να βοηθάς σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Μη μένεις αμέτοχος – Μάθε πως να βοηθάς αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας πρόσφατης μελέτης που υλοποιήθηκε στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στη Γερμανία, 9 στους 10 ανθρώπους θα επέμβαιναν εάν κάποιος συνάνθρωπός τους βρισκόταν σε κίνδυνο ή του έκαναν κάποια επίθεση στο δρόμο. Στις περισσότερες περιπτώσεις, είναι μεγάλο το ρίσκο, καθώς η κατάσταση του κινδύνου δεν μπορεί να αξιολογηθεί και επομένως συχνά μπορεί κάποιος να θέσει τον εαυτό του σε κίνδυνο.

Μάθε πως να βοηθάς αποτελεσματικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης

Για παράδειγμα, οι γυναίκες που μπαίνουν ανάμεσα σε δύο άντρες που τσακώνονται, για να προστατέψουν τον φίλο ή σύντροφό τους, αυξάνουν τελικά τον κίνδυνο για όλους τους εμπλεκόμενους. Αυτό συμβαίνει, γιατί αφενός αποσπάται η προσοχή του αμυνόμενου, καθώς θέλει να προστατεύσει τη φίλη ή τη σύντροφό του και αφετέρου ο επιτιθέμενος προκαλείται ξαφνικά από δύο άτομα. Συνήθως, η εμπλοκή της γυναίκας σε τέτοιες περιπτώσεις έγγυται στο σκεπτικό ότι «οι άντρες δεν χτυπούν γυναίκες». Αυτό το σκεπτικό, όμως, είναι εσφαλμένο και δεν ανταποκρίνεται πάντοτε στην πραγματικότητα, για αυτό το λόγο βοηθητικό είναι οι γυναίκες να μην βασίζονται σε αυτό και να μαθαίνουν αποτελεσματικούς τρόπους παρέμβασης.

Είναι καλύτερο να κρατάμε μια απόσταση ασφαλείας και να προσπαθούμε να επιλύσουμε την κατάσταση προφορικά/λεκτικά ή να δεχόμαστε βοήθεια από τους παρευρισκόμενους, που θέλουν να βοηθήσουν και φυσικά να καλούμε για βοήθεια την αστυνομία.

Μη μένεις αμέτοχος – Μάθε πως να βοηθάς αποτελεσματικά

Επίσης, υπάρχουν περιπτώσεις όπου κάποια άτομα γίνονται αποδέκτες αρνητικών συμπεριφορών ή σχολίων μέσα στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως για παράδειγμα τρένο, λεωφορείο κ.α. Σε αυτές τις περιπτώσεις, όπου θέλουμε να επέμβουμε για να βοηθήσουμε την κατάσταση, είναι βοηθητικό να μην απευθυνόμαστε άμεσα στο θύτη, λέγοντας για παράδειγμα «Άφησε ήσυχο τον κύριο ή την κυρία», γιατί με αυτό τον τρόπο αντιστρέφουμε την επίθεση προς τον εαυτό μας. Δεν έχει σημασία ο αριθμός των επιτιθέμενων, εάν είναι δηλαδή ένας ή περισσότεροι. Μπορούμε να βοηθήσουμε πιο αποτελεσματικά λέγοντας «Εκεί είσαι! Έλα, εδώ καθόμαστε» ή ενθαρρύνοντας άλλους επιβάτες να χρησιμοποιήσουν το κινητό τους για μαγνητοσκόπηση ή ενημερώνοντας τον οδηγό ή καλώντας την αστυνομία. Με αυτούς τρόπους φέρνουμε το θύτη σε δύσκολη θέση, χωρίς να χρειάζεται να τον αντιμετωπίσουμε άμεσα.

Αυτά είναι δύο μόνο παραδείγματα από διαφορετικές καταστάσεις, τα οποία συμβαίνουν, αν όχι σε καθημερινή, σίγουρα σε εβδομαδιαία βάση. Συνήθως, τέτοια περιστατικά καταγράφονται στις μεγάλες πόλεις, τα βράδια και πολλές φορές τα Σαββατοκύριακα. Δυστυχώς, τέτοια περιστατικά παρατηρούνται και στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, όχι μόνο στις μεγάλες πόλεις, αλλά και σε μικρότερα αστικά κέντρα.

Wing Tzun Lifestyle

Επισκεφτείτε το κανάλι μας στο Youtube και κάντε ΕΓΓΡΑΦΗ
Κάθε εβδομάδα Νέο Βίντεο

Η επίγνωση και η επίλυση της κατάστασης με τη χρήση προφορικού λόγου, η μη λεκτική επικοινωνία, η γλώσσα του σώματος, η διατήρηση επαρκούς απόστασης από τον επιτιθέμενο και εν τέλει η σωματική εμπλοκή, είναι στοιχεία που μπορούμε να μάθουμε μέσω της συνεχούς εξάσκησης και προπόνησης που γίνεται στους Συλλόγους μας. Ειδικότερα, το τελευταίο είναι μερικές φορές αναπόφευκτο και συχνά ακόμη και υποχρεωτικό σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

Όποιος θέλει να μάθει περισσότερες πληροφορίες μπορεί να απευθυνθεί στους Συλλόγους  Δυναμικής Αυτοάμυνας Βόλου, Λάρισας και Ηγουμενίτσας.

Πληροφορίες, επίσης, διατίθενται στην ιστοσελίδα μας www.wingtzun.gr

Η ομάδα WingTzun4U εύχεται σε όλες και σε όλους ασφάλεια και υγεία!!!

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *