Σιφου Νίκο

WT Master Sifu Niko – Ο Δάσκαλος των Δασκάλων

Ο Άνθρωπος "πίσω" από το Wing Tzun στην Ελλάδα

Ποιος λοιπόν είναι ο δάσκαλος των δασκάλων; Ο άνθρωπος που έδωσε και δίνει μέχρι σήμερα τις γνώσεις του στους Δασκάλους του γνήσιου Wing Tzun στην Ελλάδα;

Στο σημερινό άρθρο θα σας μιλήσω για έναν ταπεινό άνθρωπο που ενώ για το βιογραφικό του και την ζωή του θα μπορούσαμε να μιλάμε για μέρες, ο ίδιος δεν μιλάει ποτέ γι αυτήν.
Αυτός ο άνθρωπος είναι ο Master Sifu Niko Chatzilascaris γεννημένος στην Ελλάδα και μεγαλωμένος στην Γερμανία.
Προσωπικά θεωρώ ότι τον συγκεκριμένο άνθρωπο θα μπορούσαμε να τον χαρακτηρίσουμε σοφό. Και αυτό γιατί είναι ένας άνθρωπος με απίστευτες γνώσεις τόσο στον χώρο των πολεμικών τεχνών όσο και για την ίδια τη ζωή. Και αυτό φαίνεται όχι μόνο αν γνωρίσεις τον ίδιο αλλά και από τους μαθητές του, ο  ένας εκ των οποίων είναι και Δάσκαλος μου. Γνωρίζοντας τους μαθητές του λοιπόν βλέπεις από την διδασκαλία τους  τα μηνύματα που προσπαθούν να περάσουν μέσα από την πολεμική τέχνη του Wing Tzun για την ίδια την ζωή. Το πως και το γιατί, δεν μπορώ να σας το μεταφέρω μέσα από ένα άρθρο δυστυχώς, αλλά σίγουρα θα το καταλάβετε αν τους γνωρίσετε. Και μιλάω συγκεκριμένα για τον Sifu Χρήστο Αγγέλη, τον Sifu Ηλία Παναγιώτου και τον Sifu Άρη Ευθυμίου οι οποίοι κατέχουν τον τίτλο του Sifu από τον Παγκόσμια Αναγνωρισμένο Master του Wing Tzun, Master Sifu Niko.

Φωτογραφία από το αρχείο 2018

Master Sifu Niko Sifu Christos Sifu Ilias Sifu Aris

Οι μαθητές

Ας μιλήσουμε λίγο για τους μαθητές του Sifu Niko. Ο Sifu Χρήστος Αγγέλης διδάσκει στην σχολή του Βόλου ενώ ο Sifu Ηλίας και Sifu Άρης βρίσκονται στην σχολή Αυτοάμυνας Wing Tzun στην Ηγουμενίτσα. Ο κύριος λόγος που ξεκίνησαν τις σχολές αυτές όσο και να σας φαίνεται περίεργο είναι για την εξάλειψη της βίας. Εξάλλου όπως διδάσκουν και στις σχολές τους, στην αυτοάμυνα διδασκόμαστε την απεμπλοκή και όχι την εμπλοκή. Κάτι το οποίο δύσκολα το βρίσκεις στις μέρες μας και γι αυτό πιστεύω ότι στις σχολές τους προπονούνται και αρκετές γυναίκες.
Τρείς άνθρωποι οι οποίοι έχουν εκπαιδεύσει εκατοντάδες μαθητές στην Ελλάδα σε μία πολεμική τέχνη η οποία δεν είναι τόσο γνωστή στην Ελλάδα όσο σε άλλες χώρες, στις οποίες εκπαιδεύονται στο Wing Tzun ακόμα και σώματα ασφαλείας. Και πιστεύω ότι θα ήταν πολύ πιο ωραίο να φτιάξω ένα άρθρο για τον καθένα ξεχωριστά.

Ας δούμε λίγο όμως ποιος είναι ο Sifu Niko και από που ξεκίνησε διαβάζοντας το βιογραφικό του.

Sifu Niko DVD

Download NOW

Μπορείτε να βρείτε και τα DVD του Sifu Niko που περιέχουν online μαθήματα Wing Tzun και θεωρίας με Ελληνικούς υπότιτλους εδώ

Ποιος είναι ο Sifu Niko;

Sifu Niko

Sifu_Niko

Ο Sifu Νίκο Chatzilascaris γεννήθηκε στις 26/02/1962 στην Ελλάδα. Από το 1969 που μετανάστευσαν οι γονείς του στην Γερμανία, ζει στη Στουτγάρδη. Ήδη από μικρή ηλικία είχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις πολεμικές τέχνες.

Στην ηλικία των 11 ετών άρχισε να εκπαιδεύεται στο judo στον S. Wolf (5ο Dan), ακολούθησε το Jiu Jiutsu στον H. Attia (5ο Dan), το Taekwondo στον H. Kim (6ο Dan), το Καράτε στον W. Ziebart (5ο Dan) και το Viet Vo Dao στον Duong Quan Viet (5ο Dan).

Στην τελευταία πολεμική τέχνη, (στις αρχές της δεκαετίας του ’80), πέρασε τις εξετάσεις για την μαύρη ζώνη και στη συνέχεια δίδαξε Viet Vo Dao στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Παράλληλα δημιούργησε την προσωπική του σχολή Viet Vo Dao στο Renningen (κοντά στη Στουτγάρδη).

Σε πρωταθλήματα στο Semi- και Fullcontact, κατάφερε να σημειώσει σημαντικές επιτυχίες.

Το 1985 ξεκίνησε την εκπαίδευση του στο σύστημα Leung Ting Wing Tzun, στον Sigung Keith R. Kernspecht (10 GMG) και τους εκπαιδευτές τους.

Την ίδια χρονιά άρχισε και την εκμάθηση της Φιλιππινέζικης πολεμικής τέχνης με όπλα Escrima στον Master Bill Newman (9 GMG), και στους εκπαιδευτές του, όπου κατάφερε να αποκτήσει τα προσόντα του εκπαιδευτή.

Στο σύστημα Leung Ting Wing Tzun του απονεμήθηκε  το 1993 ο τίτλος “Sifu” από τον Grandmaster Leung Ting (10 GMG) προσωπικά. Με αυτόν τον τίτλο αναγνωρίζεται στο Wing Tzun ότι ο δικαιούχος έχει φθάσει σε ένα επίπεδο που του επιτρέπει να δημιουργήσει μια ξεχωριστή και ανεξάρτητη γενιά μαθητών.

Το 1998, ο Sifu Νίκο πέρασε τις εξετάσεις του 4ου βαθμού δασκάλων (LEVEL) στο σύστημα του Leung Ting Wing Tzun.

Ο Sifu Niko διδάσκει Wing Tzun και Esckrima εδώ και 22 χρόνια, το οποίο είναι και το κύριο επάγγελμα του.

Tην 1η Οκτωβρίου του 1999 ανεξαρτητοποιήθηκε  και ίδρυσε την δική του οργάνωση, την WTFB (Wing Tzun Fachschulen-Bund).

Την τελική τελειοποίηση και τις διορθώσεις του άοπλου προγράμματος και την ολοκλήρωση των ένοπλων προγραμμάτων (μακρύ κοντάρι και το διπλά μαχαίρια με εφαρμογές) την έλαβε ο Sifu Νίκο από τον Sifu Sergio Iadarola. Για τον σκοπό αυτό, τον επισκεπτόταν τακτικά στην έδρα του στο Άμστερνταμ. Αυτή η φιλική σχέση έχει διατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Τον Αύγουστο του 2003, ο Sifu Νίκο αναγνωρίστηκε ως Master του Wing Tzun.

Προς όλους τους Μάστερ, δασκάλους και εκπαιδευτές, οι οποίοι τον υποστήριξαν στην πορεία του (ακόμα και σε αυτούς στους οποίους δεν γίνεται  ειδική μνεία παραπάνω) ο Sifu Niko είναι για πάντα υπόχρεος διατηρώντας μεγάλο σεβασμό και ευγνωμοσύνη.

Ευγνώμων, είναι και στους πολλούς μαθητές του, που τον εμπιστεύτηκαν όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζουν να τον εμπιστεύονται.

Grandmaster Leung Ting, Sigung Keith R. Kernspecht, Master Sifu Niko

Ευγνώμων είναι και οι μαθητές του τους οποίους εμπιστεύεται τις γνώσεις του όλα αυτά τα χρόνια και είναι δίπλα τους σε οποιαδήποτε δυσκολία.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΟΛΑ MASTER SIFU NIKO

Sifu Χρήστος, Sifu Ηλίας, Sifu Άρης και όλοι οι μαθητές μας
Σιφου Νικο

Share this post

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *